Marcali Gyóta városrészi kultúrház energetikai korszerűsítése

TOP_PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00032

Kedvezményezett: Marcali Város Önkormányzata

Támogatás összege: 80 109 069 Ft

Tervezett befejezés dátuma: 2024.12.31.

A projekt célja a Marcali Gyótapuszta városrészi kultúrház fűtési energiaigényének és széndioxid kibocsátásának jelentős mértékű csökkentése a szükséges energiahatékonysági beavatkozások megvalósításával, valamint az épület teljes villamos energia igényének megújuló energiával történő biztosítása.

A projekt keretében az épület külső határoló szerkezeteinek hőszigetelése, a külső nyílászárók cseréje és fűtési rendszer kiépítése is megvalósul. Az épület déli tájolású tetőfelületére az épület éves villamos energia fogyasztását biztosítani képes napelemes rendszer kerül telepítésre. A tervezett energiahatékonysági és megújuló energia hasznosításra irányuló fejlesztések eredményeképpen az épület fosszilis energiafelhasználása jelentős mértékben csökken.

A projekt hosszú távú célja a fenntartható energiahasználat erősítése Marcali városában. A fejlesztés révén hosszú távon jelentősen csökken a Marcali Gyótapuszta városrészi kultúrház épületének környezetterhelése.

Az energia racionalizációs célú beruházásokból eredő költségmegtakarítások révén az intézmény dolgozói és az intézmény szolgáltatásait igénybe vevők közvetlenül is tapasztalhatják a fosszilis energiafogyasztás csökkenését és a megújuló energiatermelést – javítva ezáltal a lakosság energiatudatosságát, ami közvetett módon hozzájárul a lakossági energia racionalizációs beavatkozások megtételéhez.

A projekt keretében tervezett tevékenységek:

  1. Projekt előkészítés

A kivitelezéshez szükséges műszaki tervek elkészítése.

  1. Beruházás/Építéshez kapcsolódó tevékenységek
  2. Utólagos külső oldali hőszigetelés

Az épület külső határoló falainak hőszigetelése, Dryvith rendszerben. A külső falak 15 cm vtg. EPS H80 hőszigetelő táblák elhelyezése. A beton és vasbeton lábazati felületekre XPS Top 30 hőszigetelő táblák kerülnek ragasztott kivitelben elhelyezésre. A felületek alapozását követően készítendő el a homlokzati felületképzés 1,5 – 2,00 mm szemcseméretű előkevert gyári diszperziós vödrös vakolatból.

A födémre 1 rtg. nagy páraellenállású párazáró réteg kerül elhelyezésre, melyre 15+15 cm vastag Knauf Ecosee 037 hidrofóbizált ásványgyapot hőszigetelés kerül. Az épület padlórétegrendjét 10 cm vastag grafitos N100 EPS lemez hőszigeteléssel látjuk el.

  1. Fűtési rendszer korszerűsítése

A fejlesztés keretében teljesen új alacsony hőmérsékletű padlófűtési rendszer kerül kiépítésre 13,5 kW névleges teljesítményű levegő-víz hőszivattyú hőtermelő elhelyezésével, külső hőmérséklet követő, napi és heti programozású elektronikus vezérléssel. A fűtési körök külön – külön is programozott módon szabályozhatók, s ezen belül az egyes helyiségek fűtését helyiségtermosztátokkal is lehet szabályozni.

  1. Hőszivattyús rendszer

A projekt keretében tervezett hőtermelő berendezés 1 db 13,5 kW névleges teljesítményű Fujitsu High Power W0YG140LCTA kültéri és egy WSYG140DG6 beltéri egységből álló levegő-víz üzemű hőszivattyú, melynek 35°C előremenő fűtővíz estén SCOP értéke 3,8.

  1. Nyílászárók cseréje

A beépítésre kerülő új nyílászárók öt/hat légkamrás PVC profilszerkezetből, háromrétegű argongáz töltésű, Low-E bevonatos üvegezéssel készülnek. Ug= 0,7 W/m2K, Uf=1,1 W/m2K, Uw


Nyomtatás