Sole-Mizo Zrt. –avagy a marcali tejüzem

tejüzem

 

Bizonyára sokan emlékeznek az olvasók közül a hajdani tejivóra, amely a mai Tom Market helyén működött. Vagy a 80-as évek slágertermékére, a városunkban gyártott Túró Rudira. Szi-Miklós László üzemigazgatóval beszélgettem a termelés múltjáról, a jelen kihívásairól.


- Ezen a telephelyen több mint száz éve, 1890 óta folyik tejfeldolgozás. A jelenlegi raktárépületünk még abból az időből származik (persze a megfelelő állagmegóvás mellett), a Széchenyi kastélyhoz tartozó uradalom része volt. Valaha talán istálló lehetett. Pár éve felújítottuk a tetőt, s mivel szerettük volna megőrizni a korhű, kisméretű cserepeket a javításnál, egy összedőlt pajtából tudták pótolni azokat. A II. világháború után megalakultak a nagy tejipari vállalatok, mi Kaposvárhoz tartoztunk, ún. városellátó üzem voltunk. Túrót, tejfölt, kakaót, zacskós tejet készítettünk. Megindult a sajtgyártás is, főként trappista, óvári sajtot készítettünk. 1984-től kezdődött az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő Túró Rudi gyártása. Mivel akkoriban csak három nap volt a termék szavatossága, így a fogyasztók kiszolgálását két gyártó látta el, a marcali üzemnek értelemszerűen a nyugati országrész jutott, a keleti országrészt pedig a mátészalkai üzem terítette. 1993 óta már csak túródesszertek gyártása folyik itt. Érdekesség, hogy ha az egy évben általunk legyártott Túró Rudikat sorba raknánk, Marcali- Rio de Janeiro távolságot adná ki. A rendszerváltás után az üzemet is érintette a privatizáció!
1990-ben TEJDESSZERT KFT. lettünk, 1995-től a DANONE tulajdonába került az üzem. Mindez új minőségszemléletet, fontos technológiai fejlesztéseket hozott, azóta is építkezünk belőle. 2010-től pedig a BONAFARM Csoporthoz tartozó SOLE-MIZO Zrt. tagja vagyunk. A Bonafarm Csoport Kelet-Közép Európa legnagyobb agrár-és élelmiszeripari vállalata, mintegy hétezer főt foglalkoztat. Szlogenünk: „A termőföldtől az asztalig.” A Sole-Mizo Zrt. Magyarország legnagyobb tejipari vállalata, napi több mint 1 millió liter tejet dolgoz fel, Szeged a központ, itt készülnek a dobozos, UHT tejek, tejitalok, poharas termékek, túró, Csornán a vaj-vajkészítmények, különböző poranyagok, Bácsbokodon pedig az ország legnagyobb sajtüzeme található. A négy üzemben a teljes tejipari portfóliót lefedjük mind a belföldi, mind az egyre erősödő export piacon. Marcali legnagyobb sikere a népszerű termékein felül, hogy mindegyik tulajdonosváltást túléltük, egy nagyon jó csapatban, jó hangulatban dolgozunk, mindig tudtunk alkalmazkodni az új kihívásokhoz!


- Ön mióta dolgozik itt?
-1995 óta, de előtte már itt voltam nyári munkán, valamint iskolai gyakorlatokon. Eleinte a termelésben dolgoztam, majd következett a minőségbiztosítás, majd az üzemvezetés, tehát elmondhatom, hogy végigjártam a ranglétrát. Kötődésem a tejüzemhez korai, hiszen szüleim is itt dolgoztak. Egyébként is jellemző az üzemre, hogy több generáció (feleség, férj, gyerekek) nálunk talál megélhetést. Ahogy említettem, én is a szüleim révén választottam ezt a hivatást. Itt dolgozik a feleségem is, rajtunk kívül még 8 -10 „család” van állományban.

 

tejüzem2

 

Milyen kihívásokkal kell megküzdeniük, terveznek-e bővítést?
- Folyamatosan növekszik a termelésünk, a bővítésnek korlátot szab a telephely, az üzemcsarnok mérete, de jelenleg van még szabad kapacitásunk a termelő vonalainkon. Legnagyobb kihívás nekünk is az alkalmas munkavállalók megtalálása és megtartása! Úgy gondolom, egyre jobban meg kell tisztelni a dolgozót, az életét, a mindennapjait, hisz nagyon nehéz megtartani őket. A Bonafarm Csoport célja, hogy minden településen, ahol jelen van a vállalat, a legjobban fizető munkahelyek közé tartozzunk. Hatodik éve több mint tíz százalékos fizetésemelést tudunk adni. Igaz, itt három műszakban folyik a munka, és élelmiszeripar lévén, nagy hangsúlyt kell fektetni a tisztaságra is, s komoly szűrőn kell átesnie a leendő munkavállalónak. Mindezt kompenzáljuk a családias hangulattal, a megfelelő bérezéssel. Évi két alkalommal rendezünk családi napot, ezeken horgász és főzőverseny is része a programnak. Adunk béren kívüli juttatásokat is: pl. teljesítményarányos bónuszt, hónap dolgozója díjat.

 

tejüzem4

 

Kidolgoztunk egy belső ajánlási rendszert is, aki tud hozni olyan munkavállalót, aki hat hónapig nálunk marad, 60 ezer Ft-tal jutalmazzuk. A dolgozók jutányos áron vásárolhatnak a cégcsoport termékeiből. Ezeken felül a hűségidőt is jutalmazzuk havi rendszeres javadalmazással, valamint 5 és 10 évente egyszeri jelentős pénzjuttatással. A Sole-Mizo-n belül mi vagyunk a legkisebb üzem, mégis kis gyöngyszemként emlegetnek bennünket. Feladatunk, hogy ezt a benyomást, és a dolgozói elégedettséget fenntartsuk! A fénykorban, amikor sokkal több volt a manuális munka, 120-130 volt a dolgozói létszám, ma 75. A teljes termelési vonalon keresünk dolgozókat, reményeim szerint ez a cikk is felkelti a városban néhány ember figyelmét.
Továbbá fejlesztjük az infrastruktúrát, új csomagológépet állítottunk be, felújítottuk a szociális blokkot. Korszerűsítésre került a hűtőrendszer, megszűnt az ammóniás hűtés. Ez utóbbi nagyon fontos, hiszen a városközpontban található a telephely.

 

tejüzem3


Milyen termékekkel vannak jelen a piacon?
- Közel hetvenféle ízesítéssel, mindenféle méretben és bevonattal jelen vagyunk a piacon. Külföldre is szállítunk, de ez az édesség az országban népszerű igazán. Folyamatos az innováció, a kísérletezés itt Marcaliban, ha marketinggel, a kereskedelmi osztállyal karöltve piacképesnek minősítjük, forgalomba kerül a termék. A legnépszerűbb rudi még mindig az étbevonatos, 30 grammos natúr (ami valójában citromos). Kedvelt a Mizo Dessert Selection termékünk, két darab van egy dobozban. Ennél a terméknél – ahogy a nevében is benne van – a süteményes ízeket ültettük át a túródesszertekbe pl. zserbó, tiramisu stb.


- Gondolnak-e a laktózérzékenyekre?
-A Sole-Mizo a legnagyobb szereplő a laktózmentes termékek piacán, lefedjük a teljes portfóliót: sajt, tej, tejitalok, túró rudi stb.


Hogyan készülnek a laktózmentes termékek?
- Tulajdonképpen egy speciális enzimet adunk a tejhez a gyártás során, ami lebontja a tejcukrot, így azok is fogyaszthatják, akiknek a szervezete nem képes ezt az enzimet előállítani.


- Támogatják-e a városi intézményeket, kulturális és sportprogramokat?
- Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az üzemben gyártott termékeket tudjuk támogatásként adni. Erre a helyi bölcsőde, az óvodák, iskolák igényt is tartanak pl. farsang, ünnepi előadások, versenyek alkalmával. Népszerű a gyermekek között a hozzájárulásunk a visszajelzések alapján. A TAO támogatás a csoportnál központi döntés alapján kerül elosztásra.


- Bevezették-e a túlóratörvényt az üzemben?
- Nem lett beemelve a kollektív szerződésbe. Nálunk nem jellemző, néha kényszerülünk túlóra elrendelésére. Szüksége van a dolgozóknak a regenerációra, meg kell kapniuk a pihenőidőt, a három műszakos munkarend elég megterhelő számukra! Munkásaink a városból és környékéről kerülnek ki. Az állandó létszám mellett igénybe veszünk munkaközvetítő cégektől napidíjas dolgozókat is. Az üzemből kifelé menet lettem figyelmes arra, hogy milyen szép, virágos környezetet hoztak létre az udvaron. Minden évben biztosítunk keretet a zöldítési programunkra. A dolgozók ültetik el a muskátlikat, begóniákat, tujákat. Így barátságossá teszik a beton uralta területet.
HCSGY

 

tejüzem5

 


Nyomtatás