Mi legyen a gyerekkel nyáron?

bernáth2

 

A nyár közeledtével visszatérő gondja a kisgyerekes szülők többségének, hogyan tudja úgy megoldani a csemeték felügyeletét, hogy azok azért élményekhez is jussanak, de anyagilag is bírja a család. Utánanéztünk a piacon, és azt láttuk, hogy a különböző magáncégek 30-40 ezer forintért kínálják az átlagos programokat nyújtó, ebédet is biztosító egy hetes napközis táboraikat. Ha az Önkormányzat teljes egészében nem is tudja magára vállalni a probléma megoldásának minden terhét, de sokat tud segíteni azzal az évek óta működő - és reméljük a következő években is megmaradó - programmal, amiben két hónapon keresztül tematikus táborokat szerveznek a marcali illetőségű gyerekeknek.


A táborokat már tavasszal elkezdik hirdetni az iskolákban, hogy mindenki időben értesülhessen róla, az érdeklődőknek pedig szülői értekezletet tartanak a városházán, ahol mindent részletesen meg lehet beszélni, mindenki minden kérdésére választ kaphat.
Az idén 220 gyerek nyaralhatott így, hét turnusban. Ez 150 családot jelent, mert egy családból többen is jelentkezhettek, és minden igényt ki tudtak elégíteni, szerencsére elutasítani senkit nem kellett.
A foglalkozások egy - egy téma köré szerveződtek minden héten, így például ismerkedhettek a város történetével, az egészséges életmóddal, a tárgyak újrahasznosításával, a kézművességgel, de volt olvasótábor és városi kalandozás is. Élvezték is a nebulók rendesen - nem csoda, hiszen szakképzett pedagógusok biztosították számukra az életkoruknak megfelelő felhőtlen szórakozást. Nemcsak meleg ebédet, hanem tízórait és uzsonnát is kaptak, több délutánt is végiglubickolhattak a fürdőben, és fagyizni is mindenkit kétszer elvittek. Főhadiszállásul a szépen felújított Bernáth - ház és árnyas kertje szolgált, amit azonnal a birtokukba is vehettek a kicsik, ahogy elkészült.
Hogy mibe került mindez? Semmibe. A részvétel mindenkinek ingyenes volt, a családoknak egyetlen fillért se kellett érte fizetniük.
És a városnak mennyit kellett áldozni rá? Semmit, szintén semmit. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy az Önkormányzat a táboroztatás teljes költségét pályázaton nyerte.

 

 

tábor2

 

De alaposan kivették a részüket a munkából a Noszlopy Iskola pedagógusai is - 250 diák nyaraltatásáról gondoskodtak, négy bentlakásos és hét napközis táborukban. Ezeknek szintén a gyerekek érdeklődési körének megfelelő tematikája volt - a digitális világtól a környezetvédelmen át a művészetekig. Minden turnusban naponta háromszor enni is kaptak a résztvevők, a helyiekben is. Szerveztek kirándulásokat - Badacsonyba, Somogyvárra például, de fagyizások, palacsintázások is színesítették a napokat. A bentlakásos táborok a Balatonon / Siófok, Aranypart / és Alsómocsoládon voltak.
A családoknak ez se került semmibe, az iskola a teljes összeget kitűnő pályázatával nyerte el.

 

tábor1

 

Mindegyik táboroztató kiemelte, hogy az étkezést biztosító szervezetek - a város központi konyhája és a Mézes Mackó étterem - milyen szeretettel, kötelességüket messze meghaladó módon kényeztették a gyerekeket. A táborozásból a középiskolai korosztály sem maradt ki, ráadásul az ő jutalmuk a legnagyobb: Lassan harminc éve lesz már, hogy minden esztendőben húsz marcali gimnazista vehet részt kéthetes nyelvi kurzuson Künzelsauban, a testvérvárosi kapcsolatok révén, az önkormányzat szervezésében. Nekik az utazástól az ellátáson át az intenzív nyelvoktatásig minden ingyenes, még a kísérőprogramok is. Ilyen képzéseket utazási irodák, nyelviskolák is hirdetnek, ám nem valószínű, hogy sok család megengedhetné magának, hogy befizesse rá gyermekét - a hasonló tartalmú programok mintegy félmillió forintba kerülnek személyenként ...
Legyen így jövőre is!
O.I.


Nyomtatás