Marcali szereti a vízilabdát

strand8

 

A nyári hónapokban a marcali fürdő vendégei már évek óta találkozhatnak azokkal a vízilabdásokkal, akik több turnusban nálunk tartják edzőtáborukat. Láthatjuk őket a város üzleteiben, a Mester Étteremben. Bevallom, nekem is ez az egyik kedvenc sportom, s magam is rohantam emlékbe aláírást kérni Dr. Steinmetz Ádám olimpiai bajnoktól, amikor néhány éve megpillantottam őt az ötven méteres medence szélén. Hogyan is kerültek ide, miért éppen Marcalit választották?
Először Bereczk Balázs alpolgármestert kérdeztem minderről.
B.Balázs- A Vasas utánpótlás csapata 2014 óta itt tartja öt héten át az edzőtáborait. Tehát már öt éves kapcsolat ez. Olyan szakemberekkel, olimpiai bajnokokkal kerültünk kapcsolatba az évek során, mint pl. Faragó Tamás, Gerendás György, Mátéfalvi Csaba. Rajtuk kívül egyébként rendszeres vendégeink a Honvéd szinkronúszói is. Nagy az érdeklődés irányunkba, nincs a városban annyi szálláshely, vízfelület, hogy kielégítsük az igényeket. A kezdetektől azt tartottuk szem előtt, hogy mindennek pozitív hatása van a helyi vállalkozásokra, hisz itt fogyasztanak a sportolók, nálunk költik el a pénzüket. A részletekről Dr. Steinmetz Ádámot érdemes még megkérdezni.


Dr. Steinmetz Ádám:
- Tíz évvel ezelőtt Kéthelyen és Somogyszentpálon vettem termőterületet, hallottam a fürdőről, sőt, jártam is ide úszni. 2014-ben lettem a Vasas utánpótlás csapatának az edzője. Úgy gondoltam, az akkori edzési lehetőségeinket ki kell egészíteni. Olyan helyet kerestem, ahol a csapat csak maga van, kicsit külön a családtól, hisz úgy jobban lehet a felkészülésre koncentrálni. S akkor kipattant a fejemből, hiszen itt van Marcali, teljes mértékben alkalmas erre! Így ismerkedtem meg a város vezetőivel is. Először Hosszú Andrással vettem fel a kapcsolatot. Sosem felejtem el, mit mondott, hallva az ötletemet: Marcaliban minden lehetséges. Aztán ő irányított el Bereczk Balázs alpolgármesterhez. Itt vagyunk azóta is, az utánpótlás összes csapata heti vetésforgóban jön ide. Úgy gondolom, mind a városnak, mind pedig a Vasasnak kölcsönösen előnyére vált ez a kapcsolat. Előre szerződünk, reggel és kora este mi kitöltjük a szabad kapacitást, időjárástól függetlenül.
A Vasas vezetése járt már nálunk?
- Földi László most az utánpótlás vezetője, korábban a Vasasé volt, ő volt az edzőm. Lejött, megnézte a fürdőt, s annyit mondott, hogy szeretne megdicsérni. Nagyon meglepődtem, miért. Kiderült, hogy csak ámult és bámult, mennyire ideálisak itt a körülmények, még a budapesti edzőtáborokhoz viszonyítva is. Azt érzik az ide járó sportolók a Mester Étteremben - itt étkeznek, és ragyogó az ellátásuk -, a városban mindenhol, hogy szeretettel viszonyulnak az itt élők a vízilabdázókhoz. Esetleg a kollégiumra mondhatom azt, hogy nem egy ötcsillagos szálloda, de az edzések úgy lefárasztják a fiatalokat, az a napi 2x2 óra, hogy este szó szerint beesnek az ágyba, tehát ez nem probléma.

Ki kell mondani, sokkal jobb körülmények között edzőtáborozunk itt, mint a fővárosban, és sokkal kedvezőbb áron. Amikor rákérdeztem arra, ez hogyan lehetséges, a városvezetés részéről olyan filozófia került előtérbe, amit én nagyra értékelek: az a lényeg, hogy jöjjünk, és hosszú távú legyen a kapcsolat. S ezt az alpolgármester úr már az elején megmondta. Amit itt költenek a vízilabdások, az a vállalkozásoknak bevétel, a városnak meg adóbevétel. Úgy érzem, kölcsönösen bejött a számításunk. Sokszor még a csapattagok családjai is lejönnek Marcaliba egy hosszú hétvégére, itt szállnak meg, és itt fürdőznek. Bízom a további együttműködésben. Idén először jön a Vasas másodosztályú csapata is, ki is fogom használni az alkalmat, hogy „házhoz jönnek”, velük fogok edzeni. Itt vagyok tag én is, itt „vezetek le.” Innét már csak egy lépés, hogy a nagy csapat is jöjjön majd. Hisz számos más budapesti klub rajtam keresztül is élni szeretne a lehetőséggel.
Hozzáteszem, az ideális kompromisszumot meg kell találni, hogy az idelátogató fürdőzők érdekei se sérüljenek, és mi is tudjunk dolgozni.

Természetesen megkérdeztem az éppen dolgozó edzőt, és az egyik vízilabdás ifjút is arról, mit jelent számára a város, ez a lehetőség.

 

strand1

 

Pálffy Márton edző:
- Nagy álmom volt, hogy a Vasasnál lehessek edző, előtte kisebb csapatnál dolgoztam 10 évig. Tovább szerettem volna lépni, s amikor üresedés lett három éve a csapatnál, Ádám hívott. Nagy megtiszteltetés ez számomra, hogy rám gondolt. Marcaliba is három éve járok nyaranta, egy-egy hetet töltök itt. Nagyon szeretjük ezt a várost.
Miért, mi a vonzó?
- Nagyon kedvesek az emberek, támogatják a vízilabdát. Kiváló a Mester Étterem, ahol az ellátásunkról gondoskodnak. Az is nagyon tetszik, hogy itt évek óta ugyanazzal a gárdával találkozunk az étteremben, a fürdőben is, ismerős arcok fogadnak bennünket.
- Kikapcsolódásra, kirándulásra van-e idő?
- Ha jó az idő, meg szoktuk nézni a Balatont, de szalonnát is sütöttünk már a kollégiumnál. De fő az edzés, hisz akkor fejlődünk, azért vagyunk itt.

Bognár Márk vízilabdás, Vasas:
- Tíz éve játszom már, itt kezdtem a csapatnál, itt nevelkedtem, kedves emlékeim vannak a sportról, egy nagy család vagyunk. A kezdetektől, öt éve járok Marcaliba is. Nagyon hangulatos a város, a fürdő. Semmire nem panaszkodhatunk. Kevés időnk van az edzéseken kívül, azért vannak helyi ismerőseink, velük szoktunk találkozni.
Terveid a jövőre nézve?
- A sport nagyon labilis dolog, több lábon kell állni, tanulni is fontos. Ha bekerülhetnék egy felnőtt csapatba, és fizetést is kapnék érte, akkor már elégedett lennék azzal, amit elértem. Sok időm és energiám van a vízilabdában. Van persze B tervem is, egyetemre szeretnék menni, a gazdaságtudomány, illetve az edzőség vonz.

Ki tudja, lehet, hogy pár év múlva a tv előtt ülve szurkolunk néhányuknak majd valamelyik olimpiai, vagy világbajnokság közvetítése közben!
HCSGY

 

DSC 0818


Nyomtatás