„Utam”-kiállítás a Kulturális Korzóban

kiállítás1


Nem véletlenül jöttek el nagyon sokan Szabó Béla festőművész kiállításának megnyitójára július 4-én, hiszen már édesapja is, Szabó Nándor, közismert pedagógusa volt a városnak. Otthonuk a Petőfi utcában lévő ún. „sárkányos” ház volt. A művész itt született Marcaliban, s ide járt általános iskolába. 1956-tól a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, majd 1962-ben visszatért városunkba rajztanárnak. 1967-től ismét Budapest lett az otthona, a Képző és Iparművészeti Szakközépiskola tanára, majd pedig 2007-ig művészeti igazgatóhelyettese.

A szülőföldhöz való kötődéséről így mesélt:
-Korán elkerültem a városból, de a nyári szünetekben mindig itthon voltam. Boldogok voltunk.
Mesélek egy kedves történetet. Amikor barátaimmal Németországban voltunk, egyszer csak eltévedtünk. Én becsuktam a szemem, és elmondtam az ismert mondókát, hogy előttem van észak, hátam mögött dél, ….. Erre a többiek megkérdezték, hogy rendben, de miért csukom le a szemem. Hát azért, mert én ilyenkor mindig Marcalit látom magam előtt. Minden ide húz vissza, ahogy múlik az idő, egyre inkább. Ma sok gyerekkori ismerősöm, barátom eljött a megnyitóra, nagy öröm ez számomra.


- Hogy szolgál az egészsége? Dolgozik-e most valamilyen új művön?
- Sajnos, a térdeim már nem az igaziak, de dolgozom továbbra is. Már 70-80%-ban kész az új anyagom. Tervben van az életműkiállításom, úgy tűnik, hogy a Szent István Bazilikában lesz majd.
A tárlat szeptember 14-ig tekinthető meg a Marcali Kulturális Korzó Kortárs Galériájában.

 

kiállítás2

 

A Szabadtéri Színpadon zenés produkciók szórakoztatták a közönséget, a város intézményei, civil szervezetei a legkülönfélébb programokat nyújtották a város lakóinak.


Nyomtatás