Teszedd akció, avagy az önkéntes munka sem megy mindig zökkenőmentesen...

20190321 155410 DSC 0102

Március 18-24. között a városban és környékén, több helyszínen ön­kéntesek, civil szervezetek, munkahelyi és iskolás, óvodás csoportok tették tisztábbá környezetünket.

Az akció szervezésében, és a gyűjtés­ben természetesen részt vett a Marcali Közös Önkormányzati Hivatal, s az önkormányzati képviselők is. Mindenki megdöbbent azon a hatalmas mennyiségű szeméten, amivel a munka során találkoztak. Egyesek, an­nak ellenére, hogy a városban legálisan, és ingyenesen lehet hulladékot leadni, gond nélkül a bekötőutakon, akár az erdőszéleken szabadulnak meg még a veszélyes anyagoktól is.te szedd1

20190321 172442 IMG 9463.jpg

Azért ez a mozgalom sem zajlott le zökkenőmentesen. Mindenki lelkes volt, össze is gyűlt már az első napon 130 zsák szemét. Igen ám, de a megtisztított területen találtak akkumulátort, elemet, építési és bontási hulladékot, sittet, egyéb veszé­lyes anyagot, amiről menet közben derült ki, hogy nem szállítják el az akció keretein belül. Így a kupacok a különböző helyszíneken maradtak, amihez jó magyar szokás szerint a későbbiekben még hordtak hozzá az emberek ezt-azt. Egy hét alatt megkétszereződött a mennyiségük. Mivel az önkormányzat felvállalta Marcaliban a gyűjtés szervezését, kinyomozták, hogy az illetékes Kormányhivatalok Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya felé kell bejelentést tenni, ha illegális sze­méttel borított területet találnak az önkéntesek. Ezt meg is tették, segít­séget kértek a további teendőkkel kapcsolatban. Hamarosan választ is kaptak, amelyet változtatás nélkül közlünk:

levél kész

Jogosan gondolhatjuk azt, hogy az elszállítás nem az önkéntesek dolga és költsége kell, hogy legyen. Március végén még itt tartottunk. Nem egyedi esetről volt szó, számtalan helyről hallhattunk a médiában ha­sonló problémákról. A résztvevők úgy érezhették, nem volt teljes körű a tájékoztatás a TeSZedd honlapján. Aztán április első felében rendeződni látszottak a dolgok.

te szedd2

A szervezést elnyerő cég ügyvezetője olyan állásfoglalást küldött Krajczár Ibolyának, az MTKSZ Marcali és Térsége Közszolgáltató Non­profit Kft. ügyvezetőjének, hogy alkalmuk lesz az akció keretében az összes típusú hulladék elszámolására, amelyet egy adott gyűjtési pon­ton sikerült összeszedni.

S hogy mi a tanulság? Az olvasókra bízom a válaszadást.

HCSGY


Nyomtatás