Újra Marcaliban az ország legjobb matekosai

matek1

„Ne bánkódj, ha gondjaid vannak a matematikával,
biztosíthatlak, az enyémek sokkal nagyobbak!”
(A. Einstein)

 

 

Belépve a Mikszáth Úti Általános Iskola aulájába, izgatott arcú, ünneplő­be öltözött diákokat és az őket kísérő szülőket, pedagógusokat láttam. Nem volt véletlen a nyüzsgés, hisz immár 24. alkalommal rendezte meg az iskola az Alapműveleti Matematikaverseny országos döntőjét május 11-én. Akik ide eljöttek, valószínűleg nincs a matematikával gondjuk. Zsiborás József, a verseny főszervezője érdeklődésemre elmondta, hogy ez az ország második legnépszerűbb matematikai megmérettetése. Be­szédesek a számok, jelzik, mekkora szervező munkát igényel évről-év­re a lebonyolítása. Tizenöt megye 389 iskolájából 4659 tanuló töltötte ki az előzetes feladatlapokat. Marcaliba, az országos döntőbe, minden évfolyamból a legjobb húsz tanuló jutott be. Szoros volt a mezőny, sok hasonló képességű versenyző érkezett. Olyan sem történt még koráb­ban, hogy négyen is maximálisan teljesítsék a feladatlapot, mindez a 4. évfolyamon esett meg. A szervezők már látják, hogy a jövőben erre is fel kell készülniük, találni kell olyan feladatokat, ami ilyen esetben eldönti a kérdést. Nem kis munka mindez a tanárok részéről, tulajdonképpen augusztus végétől készülnek már a következő versenyre, igazi csapat­munka zajlik a munkaközösségben. Sok a visszajáró diák is, egyikük Andai Márk, Vértesszőlősről.

- Miért kedveled ezt a fajta megmérettetést? Hogyan készülsz a döntőre?

- Szeretem ennek a versenynek a sokszínűségét, no meg a sikert. Min­dig itt voltam, háromszor sikerült nyernem, most második lettem. Az előző évek feladatait gyakorlom a felkészülés során.

Az alsós tanító nénim indított el ebbe az irányba. No és édesanyám ma­tematika tanárnő, ő is sokat foglalkozik velem. Ezt tette már kicsi korom óta, szinte rajtam kísérletezte ki azt, hogy melyik legkorábbi időszakban lehet megismertetni a gyermekeket a matematika alapjaival.

Bogár-Szabó Mihály Kecskemétről érkezett, negyedszer van városunk­ban, amely egyébként nagyon tetszik neki, akárcsak a szervezés is. Ő matematika szakkörre jár, s nyolcosztályos gimnazista. A Mikszáth Úti Általános Iskolából Guriczáné Kaposi Györgyi három tanítványa is beju­tott a döntőbe. Nyers Alexandra, Málovics Ádám és Varga Kristóf.

matek2- Minek köszönhető a szép eredmény?

- Nagyon ügyesek a tanítványaim, meg akarnak felelni az iskolának, méltóan teljesíteni, hisz mi vagyunk a szervezők. Mindez maximálisan motiválja őket. Természetesen én is mindent megteszek a siker érdeké­ben. Mindig adott napon két órában megbeszéljük azokat a kérdéseket, amelyek az önálló feladatmegoldás során merül fel a tanulókban. Mód­szertani segítséget adok ahhoz, hogyan lehet hatvan percben közel tíz feladványt megoldani.

A munka meghozta gyümölcsét, Nyers Alexandra negyedik helyen vég­zett az ötödikesek között. Varga Kristóf a harmadik lett a hetedikesek év­folyamában. Ő a legeredményesebb marcali versenyző különdíjában is részesült, amelyet Dr. Sütő László polgármester ajánl fel minden évben.

matek3Bármelyik kísérőt kérdeztem, elismeréssel szólt a városról, a lebo­nyolításról. Támogatóként segíti a szervezők munkáját Marcali Város Önkormányzata, helyi cégek és vállalkozók, a Mikszáth Iskola Diákön­kormányzatának Alapítványa, a Szülői Munkaközösség és a Szivárvány Közalapítvány.

Gratulálunk a Mikszáth Iskolának, a versenyzőknek és felkészítőiknek! Bízunk benne, jövőre találkozunk a 25. AMV-en!

A felnőttek sem unatkoztak, minden évben feladványt kapnak ők is.S már hagyomány, hogy olvasóinkkal is megosztjuk a rejtvényt, amit kérünk, július 5-ig küldjenek be szerkesztőségünk e-mail címére(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Értékes jutalmat sorsolunk ki.

HCSGY


Nyomtatás