Marcali Napló

Duatlon diákolimpia és Sport-és egészségfesztivál Marcaliban

duatlon1

2018. október 27-én Marcaliban került megrendezésre a 2018/2019. tanév Duatlon Diákolimpia® Országos Döntője. A rendezvényen a III., IV., V. és VI. korcsoportok legjobb megyei csapatai és egyéni versenyzői mérték öszsze tudásukat. A versengés végén a legjobbak elnyerték a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet.

 

Új kiállítás a Marcali Múzeumban

múzeum2

November 8-án két országos szakmúzeum, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum együttműködésében valósult meg a Gulyáságyú és rohamsisak című kiállítás.

Mindig van lejjebb

p3

Október az idősek hónapja. Ilyenkor a különböző intézmények, civil szervezetek, kicsik és nagyok fordulnak a szokványosnál kissé nagyobb törődéssel, szeretettel éltesebb honfitársainkhoz.

Dr. Bernáth Béla, ügyvéd, újságszerkesztő, közéleti ember

bernath bela web

Városunk szülötte, Bernáth Aurél (1894-1982) Kossuth-díjas festőművész, művészeti író édesapja, dr. Bernáth Béla 1864-ben Pesten született egy elszegényedett nemesi családba. Az apja, Bernáth Mihály már szabóként dolgozott Mohácson, míg az édesanyja, Németh Anna gombai származású szolgáló volt.

 

Emlékezzünk régiekről

gombos

1932. május 5. Kilenc éves gyerekek nagy ünnepe ez Marcaliban, ezen a napon járulhatnak először a szent áldozáshoz a Plébániatemplomban. A képen látható, Budapesten, a Pallas Nyomdában készült emléklapot - melynek utánzása tilos! - kapják ajándékba. Ez alkalomból készült ez a fénykép is a kislányról, aki ezt az emléklapot a század minden viharából kimentette, a hónapokig tartó ostrom alatt és a menekülésben is megőrizte. Ő maga rég halott már, de felnőttes komolyságú, áhítattal teli szép arca az időtlenségbe emelte a pillanat ünnepélyességét. Nem tudjuk, kik lehettek a társai, pedig egészen biztos, hogy akárcsak a fiúkról, róluk is készült csoportkép. Vajon van-e valahol, valamelyik fiók mélyén, valakinek a birtokában belőle?

Főmenü