Jelzőrendszeres segítségnyújtás

4063019 orig

Más településekhez hasonlóan, Marcaliban is sok idős ember problémája, hogy öregségére magára maradt az otthonában. Akármilyen odaadó szeretettel is veszik körül őket a gyerekek, messze vannak, rég kirepültek már a családi fészekből. jelző1Házastársuk elhunyta után  pedig végképp egyedül kell élniük tovább.Más településekhez hasonlóan, Marcaliban is sok idős ember problémája, hogy öregségére magára maradt az otthonában. Akármilyen odaadó szeretettel is veszik körül őket a gyerekek, messze vannak, rég kirepültek már a családi fészekből. Házastársuk elhunyta után  pedig végképp egyedül kell élniük tovább.Állandó felügyeletre nem szorulnak ugyan, magukat is, környezetüket is el tudják  egyelőre látni, nem szívesen költöznének még idősek otthonába. De mindennapjaikat megkeseríti a biztonságérzet hiánya, a félelem, hogy ha valami baj éri őket, nincs senki mellettük, aki a segítségükre lehetne. jelző2Ezt a problémát orvosolja Marcali szociális intézményének szolgáltatása, az úgynevezett jelzőrendszeres segítségnyújtás - tájékoztatta szerkesztőségünket Guzsvinecz Roland, a Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központ szakmai vezetője.A jelzőrendszeres szolgáltatás magyarul azt jelenti, hogy egy segélyhívó készülék beszerelése után egy egyszerűen hordható, nyalkánc - vagy karóraszerűen viselhető pánikgomb megnyomásával rögtön segítséget lehet hívni, ha szükség volna rá - mégpedig éjjel - nappal.  A készülék riasztja a szolgálatban lévő gondozót, aki harminc percen belül a helyszínre érkezik, és elvégzi a megfelelő teendőket, ha kell, mentőt, orvost hív, szól a hozzátartozóknak, akár a rendőrséget is értesíti, ha olyan jellegű a probléma. A készülék 200 méteres körzeten belül működőképes, tehát használata mellett nyugodtan ki lehet menni tenni-venni a kertbe, udvarra is. A szolgáltatásért fizetni kell ugyan, de ez mindössze harminc forintot jelent naponta, ami igazán méltányos és megfizethető összeg, nem éri el az ezer forintot sem havonta. A szolgáltatás nemegyszer mentett már életet is: idős korban például gyakoriak az elesések, ami legtöbbször nem jár komolyabb következményekkel, de felállni már nem mindig sikerül egyedül. Ha a közelben nem tartózkodik senki, a helyzet könnyen végzetessé válhat - ilyenkor a segélyhívó jelentheti az egyetlen megoldást. 

jelző4

Ezt a szolgáltatást olyan időskorúak, fogyatékkal élők vagy pszichiátriai betegek vehetik igénybe, akik képesek a készülék önálló használatára, ami igazán nem bonyolult - meg kell nyomni a gombot.

 

roland 1Az érdeklődők, rászorulók bátran fordulhatnak bővebb felvilágosításért Guzsvinecz Roland szakmai vezetőhöz, aki készséggel áll rendelkezésükre a következő elérhetőségek bármelyikén: Szociális és Egészségügyi Szolgáltató KözpontMarcali Dózsa Gy. u. 9.Tel. :30/349 6213 , 85/310 055e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Nyomtatás