Marcali Napló

Somogy 03. választókerület eredménye:

naplo201804 v1
Választókerületi országgyűlési képviselő: Móring József Attila. Pártlistán bejutott: Dr. Steinmetz Ádám. Gratulálunk!

 

Marczali Henrik történetíró, egyetemi tanár

Foto Zsirai Tibor
162 éve született Marczali Henrik történész, aki páratlan életművet alkotott. Az 1880-as és az 1910-es évek között a legnagyobb és legkiválóbb teljesítményű magyar történetíróvá vált.

„Emlékezzünk régiekről…” - Első rész

ihász istván1
Az oral history tudományos műfajában a történész faggatja a szemtanút egy adott korszak személyesen megélt hétköznapjairól. Ezúttal azonban megfordul a szereposztás: a Marcaliból elszármazott tekintélyes történész - múzeológus, Ihász István idézi fel Marcalihoz köthető emlékeit. Ihász tanár úr a Magyar Nemzeti Múzeum történeti tárának igazgatójaként szerteágazó tudományos tevékenységet folytatott, amit a XX. századi történelem iránt érdeklődők bizonyára jól ismernek.Az oral history tudományos műfajában a történész faggatja a szemtanút egy adott korszak személyesen megélt hétköznapjairól. Ezúttal azonban megfordul a szereposztás: a Marcaliból elszármazott tekintélyes történész - múzeológus, Ihász István idézi fel Marcalihoz köthető emlékeit. Ihász tanár úr a Magyar Nemzeti Múzeum történeti tárának igazgatójaként szerteágazó tudományos tevékenységet folytatott, amit a XX. századi történelem iránt érdeklődők bizonyára jól ismernek.

AMV Országos Döntő 2018

matek1
Jó volt látni újra a Mikszáth Utcai iskola előtt a közel 100 autót május 11-én délelőtt, az Alapműveleti Matematikaverseny országos döntőjén. Az idei a 23. verseny volt. Először 1996-ban szervezte meg az iskola matematika munkaközössége a városban működő iskoláknak. Néhány éven belül körzeti, majd megyei versenyt hirdettek, s pár év múlva országossá szélesedett.

A sakk öröme

Image 329
Idén Babits András sakkozó nyerte el Marcali Év sportolója díj II. fokozatát. A sakkjáték, a versenyzés egész életét végigkíséri. Marcaliban 2010 óta sakkozik, a szakosztály egyik szakmai vezetője. Több megyei bajnokság első helyezettje, többszörös Marcali Város Bajnoka. Szakkönyvet is írt, A nagyátlós szicíliai védelem címmel.

marcali logo fehér
Image

Marcali Város Önkormányzata

H-8700 Marcali, Rákóczi u. 11.

Tel: +36 85 501 000

E-mail: polghiv@marcali.hu

© 2019 Marcali Város Önkormányzata. Minden jog fenntartva.

Főmenü