Marcali Napló

Noszlopy Gáspár - Marcali híres ’48-as kormánybiztosa

noszlopy g
Marcali kisgombai településrészének 1840-től nemesi földbirtokosai közé tartozott az evangélikus Noszlopy család, amelynek leghíresebb tagja Noszlopy Gáspár volt. A későbbi '48-as szabadságharcos, kormánybiztos 1820. augusztus 27-én született a Somogy megyei Vrácsikon (ma Újvárfalva). Édesapja Noszlopy Antal (1771-1831) rövid ideig megyei ügyészként dolgozott. Feleségével, Bárány Juliannával (1789-1869) és népes családjával egy nehezen működtethető földbirtokon éltek és gazdálkodtak.

Kiss László emlékére

 

Kiss Laci 2018

Gyógyíthatatlan betegségben elhunyt Kiss László, a város sportéletének kiemelkedő személyisége, a Városi Sportcsarnok alapító igazgatója. Osztozva a család gyászában, Vágó Zoltán 2015-ben készült interjújának részletével emlékezünk rá.Gyógyíthatatlan betegségben elhunyt Kiss László, a város sportéletének kiemelkedő személyisége, a Városi Sportcsarnok alapító igazgatója. Osztozva a család gyászában, Vágó Zoltán 2015-ben készült interjújának részletével emlékezünk rá.

Hősök, csaták, relikviák

múzeum01
Március 14-én a Marcali Múzeum új időszaki kiállításának ünnepélyes megnyitójára került sor.  A tárlattal az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára emlékeznek. A kiállítás nagyszámú és jelentős eszmei értékű tárgyi anyaga a kort idéző dokumentumokból, portrékból, litográfiákból, emléktárgyakból, viseletmásolatokból és eredeti fegyverekből épült fel.

Forralt borral a hideg ellen

bor1

Dermesztő hidegben került sor február 24-én a 8. Marcali Borforraló Fesztiválra. Azért az égiek abban a szervezőkkel voltak, hogy legalább a hó, vagy az ónos eső nem esett. Talán a tavalyi fedett sátras megoldás szerencsésebb lett volna. Igaz, a mínuszokban még jobban fogyott a forró ital.

„Hova tűnt a sok virág” - Mekkmesterek Marcaliban

zsinagóga2
Egy település emlékezete meg szokta őrizni azoknak a nevét, akik hasznára voltak a közösségnek. Édeskeveset tudunk viszont azokról. akik nem építettek, hanem romboltak. Akik tudatlanságból vagy meggondolatlanságból, túllihegett megfelelési kényszerből helyrehozhatatlan károkat okoztak.

Marcaliból Abu Dhabiba

dudas1
Dudás Virág az MVSZSE sportolója, nyolcadik osztályos. Március 3-án dobogóra állhatott az Egyesült Arab Emirátusban rendezett U18-U21 Ju-Jitsu Világbajnokságon. Megszerezte a harmadik helyet Fighting System U18-63 kg kategóriában.

Költségvetés 2018

P114069001
Dr. Sütő László polgármestert kértem arra, emelje ki az idei költségvetés legfontosabb elemeit.Dr. Sütő László polgármestert kértem arra, emelje ki az idei költségvetés legfontosabb elemeit.

Főmenü