Marcali Napló

A megalakulástól az NBI kapujáig - A marcali kosárlabda múltja Vágó Zoltán interjúja a Marcali VSZSE 20 éves évfordulójára Tóth Jánossal / Csaszi / és Várfalvi Istvánnal / Bubu /

kosar 01

Hogy emlékeztek vissza a kezdetekre? Mióta van Marcaliban jelen a kosárlabda, mint sportág?
-Néhány fiatalember 1969 –ben kezdte el komolyabban űzni ezt a Marcaliban korábban „nem ismert” sportágat. Az első csapat még a Honvédséghez kapcsolódott, de hamarosan Marcali SE néven szerepeltünk a Somogy megyei bajnokságban. Abban a csapatban játszott a Bakos Tóni, a Bicskei Tibi, a Bartsch János, Farkas Gyula, Tóth János, a Gyárfás ( „Törzsfőnök” ) Tamás, a Czink Gyuszi, a Ficere. A csapat edzője a „Fokos”, Fokvári tanár úr volt.
Akkoriban a megyei bajnokságban Fonyód, Nagybajom, a kaposvári Táncsics indult, és talán még egy kaposvári csapat. A Marcali a második szezont, amit a megyei bajnokságban játszott, az 1970/1971 –est már megnyerte. És feljutott az NBIII –ba, ami a mostani NBII –nek felel meg, mert akkoriban nem volt még NBI/B.

 

Gróf Forgách Móric ezredes és mezőgazdasági fejlesztő

forgach 201802

A gímesi és gácsi gróf Forgách család 137 évig töltött be meghatározó szerepet Marcali Gomba nevű településrészének történetében. 1810-ben a vágújhelyi (ma Nové Mesto nad Váhom, Szlovákia) gróf Forgách Ferenc Xavér (1782-1862) Pesten kötött házasságot szentviszlói Deseő Judittal (1791-1873), egy somogyi köznemesi család tagjával, aki nővérével örökölte a nagygombai birtokot. A házaspár letelepedésével a grófi család egy újabb, ún. gombai ága jött létre, távol a felső-magyarországi Gímes (ma Jelenec, Szlovákia) központú ősi birtoktestektől.

50 éves a Bőrdíszmű

Scan Pic0001

A kőbányai illetőségű Horizont Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet kezdte el üzemeltetni több, mint ötven évvel ezelőtt a Marcaliban mindig is csak Bőrdíszműként emlegetett üzemet. A fél évszázados jubileum kitűnő alkalom a visszatekintésre és az ünneplésre egyaránt.

 

Az üveget is a háztól szállítják el áprilistól Marcaliban

krajczar ibolya

A helyi hulladékgazdálkodás folyamatos fejlesztésének újabb állomásaként városunkban március 1-től igénylehetők azok a 120 literes edények, amelyekből a szolgáltató négyhetente csütörtökönként elszállítja az üveg csomagolóanyag hulladékot.

Főmenü