ÉRTESÍTÉS - A villamos hálózatok környezetének tisztántartására

A Vilkor Kft. (székhelye: 8840 Csurgó, József A. utca 2/A) értesíti az E.ON Dél dunántúli Áramhálózati Zrt. (7626 Pécs, Búza tér 8/a ) ellátási területén lévő Ingatlantulajdonosokat, Használókat, Kezelőket, Bérlőket - ideértve a természet- és növényvédelmi területek kezelőit, az erdészeteket, önkormányzatokat -, a továbbiakban együtt Ingatlantulajdonosok), hogy Marcali Város bel és külterületein a villamos hálózatok nyomvonalának és biztonsági övezetének tisztítását megkezdi, legkésőbb 2023.05.22 -én.

Felhívjuk az Ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy ezt megelőzően elvégezhetik az ingatlanukat érintő vezetékek biztonsági övezetének tisztántartását, azaz az akár élő, akár elszáradt, gondozott vagy gondozatlan fák, bokrok, növényzet eltávolítását, a fák gallyazását. A növényzeten történő beavatkozásra az élet- és vagyonbiztonság, veszélyes helyzetek elkerülése és az áramszünetek megelőzése érdekében van szükség.
A biztonsági övezet tisztántartásának jogi szabályozását a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 124. § (2) bekezdése, 133. § (3) bekezdése, 137. §-a, illetve a villamos művek, valamint a termelői, magán, és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szóló 2/2013. (I. 22.) NGM rendelet tartalmazza.

A növényzetre vonatkozó korlátozások a biztonsági övezetben:
fa vagy más növény akkor telepíthető, hagyható meg, ha véglegesen kifejlett állapotában
- 1000 V felett 35000 V névleges feszültségszintig 5 méternél,
- 1000 V-nál nem nagyobb névleges feszültségszintnél, 2 méternél  
jobban annak legkedvezőtlenebb helyzetében sem közelíti meg az áramvezetőt.

A biztonsági övezetben a növényzetre vonatkozó tilalom szerint, tilos
- olyan növényzet telepítése és tűrése, amelynek magassága kifejlett állapotában meghaladja a 4 métert,
- olyan növényzet telepítése és tűrése, amely a nyomvonal és az oszlopok járművel való
megközelítését akadályozza.

A biztonsági övezet környezetében lévő fák, bokrok ágait vagy a teljes növényzetet az Ingatlantulajdonosnak – mint egyben a növényzet tulajdonosának – kell rendszeresen megfelelően gondoznia, hogy azok a vezeték biztonsági övezetének határát, illetőleg az adott feszültségszintű vezetékre vonatkozó veszélyzóna határát ne közelíthessék meg.
Kérjük, hogy az élet-, baleset- és vagyonbiztonság érdekében az Ingatlantulajdonosok szíveskedjenek ezt a feladatot elvégezni! A vezetékek által érintett kül- és belterületi ingatlanokon egyaránt mérjék fel, hogy hol nem felel meg növényzet mérete, magassága a jogszabályi előírásoknak, az éves növekedést is figyelembe véve, és ennek megfelelően tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Kérjük, hogy hálózatot veszélyesen megközelítő fák és egyéb növényzet gallyazása, eltávolítása előtt - az élet-, baleset- és vagyonbiztonság érdekében - egyeztessék az elvégzendő feladatokat és azok végrehajtási feltételeit az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. területileg illetékes szervezeti egységével!

Az élet-, baleset- és vagyonbiztonság érdekében kiemelten fontos a feszültségmentesítés elvégzése és a szakfelügyelet, melyet az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. elvégez, illetve térítésmentesen biztosít.
Felhívjuk az Ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy a szükséges feszültségmentesítés elmaradása miatt bekövetkezett balesetekért, károkért felelősséget az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. és a VILKOR Kft. sem vállal.

Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. régió-központjának címe, elérhetősége:
Nagykanizsai Régió Központ
8800 Nagykanizsa, Király u. 1.
Telefon: 06-93/503-500
Telefax: 06-93/503-533

Amennyiben az Ingatlantulajdonos ezen értesítés megjelenésétől számított 15 munkanapon belül nem jelenti be az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. illetékes régióközpontjánál, hogy a biztonsági övezet tisztántartását elvégzi, vagy a bejelentést is elmulasztja és a tisztántartási munkát sem végzi el, úgy az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-vel szerződött vállalkozó -azaz a VILKOR Kft. jogosult és köteles a munkát a jogszabályok és a szabvány előírásai, valamint a vonatkozó rendeletben foglalt távolságok betartásával elvégezni.

A biztonsági övezet tisztántartási munkálatainak elvégzése utáni elvárt távolság a növényzet növekedését is figyelembe véve, az alábbi:
- 1 kV felett 35 kV névleges feszültségszintig 5 méter a vezeték mentén oldalt, alul
- 1 kV-nál nem nagyobb névleges feszültségszintnél 2 méter a vezeték mentén oldalt, alul
a fenti távolságok függőleges síkja és a vezeték felett növényzet nem maradhat.


Vállalkozó megnevezése: VILKOR Kft.
Címe: 8840 Csurgó, József A. u. 2/A.
Elérhetősége: 82/571-190
Fax: 82/471-410
E.mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az eltávolított növényi részek, gallyak, kivágott fa felett az Ingatlantulajdonos rendelkezik. 

Kérjük az Ingatlantulajdonosok együttműködését, mivel mindenkinek érdeke az, hogy lakókörnyezetében a villamosenergia-ellátás minősége, folyamatossága biztosított legyen, és azt ne zavarják, akadályozzák a villamoshálózathoz érő ágak, növények által előidézett baleseti helyzetek, feszültségproblémák, üzemzavarok és áramszünetek.

A villamoshálózat alatt és közelében kizárólag alacsony növésű fafajták telepítését és megtartását javasoljuk.
Együttműködésüket köszönjük.
VILKOR Kft.


Nyomtatás