SAJTÓKÖZLEMÉNY - Sikeresen zárult a „Tisztítsuk meg az Országot” program Marcaliban

Marcali Város Önkormányzatának az Innovációs és Technológiai Minisztérium által az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.  útján meghirdetett „Tisztítsuk meg az Országot!” projektje I. ütemének pályázata keretében, 8.130.406 Ft vissza nem térítendő támogatással valósult meg.

 

A pályázat keretében az MTKSZ Nonprofit Kft. az önkormányzat megbízásából 2021. november 23-30. között 8 illegális hulladéklerakót számolt fel Marcali külterületén, melyek a következők:

  • volt dögégető 044 hrsz:            
  • Dózsa telep 09, 017/1 hrsz
  • Gombai hegy Hrsz.: 0185
  • Ihász dűlő 4286 hrsz                        
  • Bekk horhó 0142 hrsz
  • Bize 0602 hrsz
  • Horvátkút, Virág u. feljáró 0144 hrsz
  • Horvátkút hrsz.: 0145/30

 

A megtisztított területeken az illegálisan lerakott hulladék mennyisége az előzetes becsléseket jóval meghaladta, végül összesen 51,42 tonna, több száz köbméternyi hulladék került összegyűjtésre és elszállításra.

Az összegyűjtött hulladék többsége műanyag hulladék volt (fólia, műanyag kötöző madzagok, PET palackok, kannák) de a falevelek alól előkerült építési bontási hulladék, autó alkatrész, textil hulladék, bontott elektromos berendezés és bútor is.

Az MTKSZ Nonprofit Kft. munkatársai több alkalommal alpintechnikával tudták csak megoldani a hulladék összegyűjtését, munkájukat az elmúlt napok időjárása sem könnyítette meg. A cég munkatársai mellett a feladatokban a Marcali GAMESZ Szervezet dolgozói is részt vettek.

A hulladékot a kivitelező a Marcali Regionális Hulladékkezelő Központba szállította, ott gépesített mechanikai technológiával aprította, válogatta. A kezelés során az összegyűjtött hulladékból keletkező gumiköpeny, fém és komposztálható hulladék anyaguk szerinti hasznosításra, a kinyert magas fűtőértékű tüzelőanyag energetikai hasznosításra, míg a maradék nehéz frakció ártalmatlanításra került.

A pályázatról és az elvégzett munkáról további információ található a www.marcali.hu oldalon.

 

Környezetünk védelméért és a természet megóvásáért valamennyien tehetünk!

Amennyiben illegálisan lerakott hulladékról szerez tudomást, a HulladékRadar Applikáción keresztül bejelentheti az illetés hatóságnak. Részletek: https://hulladekradar.hu/#

Ha pedig nagyobb mennyiségű hulladéktól válna meg, keresse a Marcali Hulladékgyűjtő Udvart! Részletek: https://mtksz.hu/


Nyomtatás